Pleekrantkalender december 1982

Overtuiging

Je hoeft de krant maar open te slaan:

Laatst zag ik op de televisie een opmerkelijk interview.
Door de grote regenval van de laatste maand was de suikerbietenoogst ongeveer gehalveerd. Een gedupeerde boer werd geïnterviewd over de schade die hij geleden had en deze bietenboer liet een opmerkelijk rekensommetje horen.
Doordat namelijk de helft van de oogst was verregend, waaronder zijn opbrengst, zou de prijs op de veiling ongeveer verdubbelen.
Aan de hand van die verdubbelde veilingprijs per kilogram kon hij exact zijn schade berekenen en deze claim zou hij bij de overheid indienen.

Conclusie: hij hanteerde het gegeven, dat hij zelf bijdraagt aan prijsopdrijving om zo een dubbele schade te kunnen claimen.
Hij weet echter dat hij maar ongeveer de helft krijgt uitgekeerd van wat hij probeert te claimen en ik weet nu dat dit maar goed is ook eigenlijk...
Toch zal die boer tot aan z’n dood toe volhouden dat hij fors heeft ‘ingeleverd’ in dat jaar omdat zijn onbeschadigde collega’s in dat jaar twee maal zoveel verdienden.

Eigenlijk heb ik best vrede met de gedachte dat onze wereld nou eenmaal zo ongelukkig in elkaar zit. We zijn nu eenmaal allemaal mensen met alle menselijke mogelijkheden/beperkingen van dien.
Maar ik blijf mij verzetten tegen de innerlijke milieuvervuiling, waarvan sprake is als je tot zulke rekensommetjes komt en je van de juistheid van zo’n sommetje nog overtuigd bent bovendien.
Je komt het overal tegen. Er is dus nog voldoende te doen.
Begin maar bij jezelf.


overtuiging

ik voel mij niet aangevallen
hoef mij dus niet te verdedigen
jij kunt mij niet aanvallen
dat bepaal ik zelf
als ik boos word
bepaal ik dat zelf
als ik mij teleurgesteld voel
bepaal ik dat zelf
waar krijg jij toch overal de schuld van?