Pleekrantkalender juli 1982

Tweehandig

Je hoeft de krant maar open te slaan:

Ik hoorde een links verhaal om uit de politieke en economische crisis te komen. Ook hoorde ik een rechts verhaal om uit de politieke en economische crisis te komen.
Beide verhalen waren goed gemotiveerd. Ze klopten.

Links zei: De overheid moet meer geld lenen, daarmee kan ze projecten bekostigen en dat levert werk. Ook kan ze daardoor de koopkracht handhaven en dat handhaaft werk.

Rechts zei: de overheid moet bezuinigen en minder geld lenen. Dan zakt de rentevoet en kunnen/durven de ondernemers gemakkelijker lenen en investeren en dat levert werk.

Twee halve waarheden. Twee hele leugens.

Het verhaal van links drijft de rente op en dat weerhoudt anderen te investeren terwijl de overheid zelf steeds meer moet lenen om de renteschuld te kunnen voldoen. Armoede is het gevolg.
Het verhaal van rechts zet de zwaksten in de samenleving in de kou en tast de koopkracht aan, zodanig dat er alleen maar werklozen bijkomen.
Regelrechte armoede is het gevolg.

Maar de drie grote jongens: multinationals, oliemaatschappijen en de banken worden niet aangepakt. Nog steeds is niemand in staat een wezenlijk antwoord te geven op het probleem dat sinds het jaar nul en ook in onze tijd pijnlijk voelbaar is.
Het feit dat we goed kunnen doen als we maar niet kwaad willen...
En één van hen ben ik.


kameraden

extremiteiten
links en rechts
hand in hand
tegenover
elkaar
bestuurd door het brein
je hebt
elkaar nodig
maar ik zoek
degene
die
erboven
ertussen
staat
oog om oog